Als kindercoach maak ik tijdens de eerste kennismaking vaak gebruik van een kennismakingsspel. Ik vraag dan de ouders en eventuele broertjes of zusjes om positieve eigenschappen te noemen van het kind dat voor kindercoaching komt.
In al het enthousiasme komt echter soms zoveel informatie vrij dat ook de kleine en grote ergernissen worden genoemd.
Als dit gebeurt dan mag ik graag uitleggen dat achter de negatieve eigenschap in feite een positieve eigenschap schuilgaat. Deze positieve eigenschap kun je vinden door de negatieve eigenschap om te draaien. Een angstig kind blijkt dan juist een voorzichtig kind te zijn. En een kind met bemoeizucht heeft dan hulpvaardigheid als verborgen kwaliteit.
Uitleg
Gedrag van kinderen dat we als lastig, ongepast of negatief ervaren zijn eigenlijk overdrijvingen van een verborgen en positieve kwaliteit. Drammerigheid is bijvoorbeeld een overdrijving (te veel van het goede) van besluitvaardigheid. En passiviteit is een overdrijving van geduldig. Als je kind goed in zijn of haar vel zit zal je kind deze kwaliteiten optimaal en onbelemmerd kunnen gebruiken.
Is je kind echter uit balans dan zal deze eerder doorschieten in zijn of haar kwaliteit en hiervan teveel laten zien. Dan veranderd de kwaliteit in een valkuil of zwakte. Om weer in balans te komen heeft je kind het (positief) tegenovergestelde nodig van de valkuil. Een drammerig kind heeft bijvoorbeeld geduld nodig om de balans weer te herstellen. En een passief kind heeft daadkracht nodig.
Uitnodiging
Ik hoop dat deze informatie jou als ouder helpt om meer positief naar negatief gedrag van je kind te kijken. Voel je in ieder geval vrij om een reactie of vraag achter te laten.
De bedenker en grondlegger van deze theorie (kernkwaliteiten) is Daniel Ofman.