Let op! Dit forum is nieuw in gebruik en er zijn daarom geen of weinig topics van andere ouders. Je krijgt wel altijd antwoord op je vraag van mij als professioneel kindercoach en beheerder van dit forum.

Tip: zoek eerst de juiste categorie voor je vraag en klik op de knop nieuw onderwerp om je topic aan te kunnen maken. Vergeet niet om jezelf eerst te registreren op dit forum.

Onvoorwaardelijk ouderschap

Ouderschap gaat niet alleen over je kind(eren) maar ook over jezelf
Plaats reactie [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Voorvechter
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 jun 2017, 18:53
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Onvoorwaardelijk ouderschap

Bericht door Voorvechter » 12 jun 2017, 19:00

Tijdens mijn ‘zoektocht’ naar hoe ik in het ouderschap stond, wat het beste bij ons voelde, kwam ik onvoorwaardelijk ouderschap (Unconditional Parenting, Alfie Kohn) tegen. Terwijl ik meer en meer over die ouderschapsvisie las, ik lees me graag in, kwam ik zo nu en dan de naam van Maria Montessori tegen. Die twee bleken goed op elkaar aan te sluiten.

Mijn beste vriendinnetje van vroeger zat op een Montessori school vlakbij ons huis. Met de verhalen die ze destijds vertelde had ik een heel raar beeld van de school. Ze vertelde dan over dat er drie groepen in één klaslokaal zaten. Omdat ik gewend was met zo’n 30 leerlingen in een lokaal te zitten, was ik ervan overtuigd dat er bij haar 90 kinderen in een lokaal waren. Dat leek me enórm hectisch.

Begin 2010 werd onze zoon geboren. In 2013 begonnen we met de zoektocht naar een passende school. Met vijf basisscholen op loopafstand leek ons dat niet heel moeilijk. Gevoelsmatig vielen er al meteen drie scholen af. In ieder geval een van de scholen kende ik als heel-gelovig en – aangezien wij onze eigen ideeën hebben over ‘het geloof’ – dat paste niet. Daarnaast zaten ze vlak naast een 50-weg en pal naast het winkelcentrum. Ophalen en wegbrengen leek me dus ongelooflijk hectisch.

Een andere school in de buurt had mijn eerste keus, een Dalton school. Omdat ik me graag inlees zocht ik eerst het schoolboekje online. De sfeer in dat boekje gaf me een heel ongemakkelijk gevoel. Mijn gevoel zei: “als ze in het schoolboekje al geen fijne sfeer kunnen creëeren, dan kan ik er niet op vertrouwen dat ze dat op school wel lukt”. Dat werd ‘m dus niet.

Onze voormalige gastouder had ons verteld over een peuterspeelzaal & kinderdagverblijf in de Montessori school waar mijn vroegere vriendinnetje naartoe ging. Omdat we onze zoon al naar twee andere kinderdagverblijven hadden gedaan en die beide geen mega succes waren, waren we voorzichtig enthousiast. Het bleek een geweldige match, onze zoon voelde zich praktisch meteen thuis daar.

De dochter van onze voormalige gastouder is bijna een jaar ouder dan onze zoon. Na de peuterspeelzaal ging ze daar ook naar school. Omdat onze zoon meerdere keren per week mee ging voor het brengen/halen (en hij er 1x in de week naar het kinderdagverblijf ging) was hij algauw gewend aan de school.

Omdat de school niet in onze wijk ligt hadden we ‘m in eerste instantie niet meegenomen in onze zoektocht. Het zou namelijk van nog geen 5 minuten naar zo’n 20 minuten fietsen gaan (enkele reis). Dat veranderde gauw toen we zagen hoe hij zich voelde op het kinderdagverblijf en wat we hoorden over de school.

Als eerste het schoolboekje gelezen en ik zat algauw bijna te huilen. Ik heb zelf behoorlijk wat meegemaakt op de scholen waar ik zat, vooral een tekort aan begrip en steun van de leraren. De sfeer die ik meekreeg van de tekst in het boekje was precies de sfeer die ik mijn vroegere ik zo had gegund. Een sfeer die ik mijn zoon gun.

Hoewel we er eigenlijk al uit waren vroegen we toch een gesprek met de directrice aan, dat haalde onze laatste ‘twijfels’ weg. Aan het einde van dat gesprek hebben we het inschrijfformulier ingeleverd en niet lang daarna was onze zoon dan officieel ingeschreven!

Door wat ik gelezen had over Maria Montessori was ik al enthousiast over Montessori onderwijs. Na mee te krijgen hoe de juffen van onze zoon zijn, zijn klas te zien, te merken hoe hij op zijn eigen manier mag vorderen (terwijl ze ook gebonden zijn aan de inspectie): ik vind het geweldig.

Ondertussen heb ik een kleine voorraad aan oud-kleuterschool spullen, waaronder een pracht-vondst van officiële Montessori spullen. Op Pinterest kwam ik erg veel Amerikaanse Montessori-geïnspireerde pins, voor een Montessori omgeving in huis, tegen. Iets dat in het Nederlands helemaal niet zo vertegenwoordigt is.

Omdat ik mijn passie gevonden blijk te hebben (kinderen en hun ontwikkeling), leek het me onwijs leuk om daar zelf een website over op te zetten. En zo werd Montessori Thuis geboren 🙂 :ugeek: :P :!: :|

Gebruikersavatar
Theo Coenraads
Site Admin
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 mar 2017, 05:58
Contacteer:

Re: Onvoorwaardelijk ouderschap

Bericht door Theo Coenraads » 13 jun 2017, 18:27

Dank je wel voor het delen van je verhaal.

Gezien het onderwerp ben ik zo vrij om je link te vermelden:

https://montessori-thuis.nl/

Ik ga ervan uit dat dit geen enkel probleem is ;)

Plaats reactie
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast